söndag

söndagar spenderas nästan alltid med den här sömntutan. idag tåg vi spårvagnen till olskroken för en latte i solen och en promenad på östra kyrkogården. sedan gick vi till media markt och han köpte en ipad som den konsumtionshetsare han är. men jag gillar honom ändå.

det är min tjej det

Igår när jag satt på spårvagnen hem från stan och tittade ut över det vårsoliga Göteborg som susade förbi utanför fönstret kom jag att tänka på en händelse från mellanstadiet. Inget speciellt alls egentligen, men jag kan komma och tänka på det ibland och få riktiga obehagskänslor. Som så många andra barndomsminnen, man kan inte minnas att det var jobbigt när det hände, men ändå är det något som gör en illa till mods när man tänker på det.
 
Det måste varit i slutet av fyran för det var varmt och grönt ute och jag hade jeanskjol och bara ben. Jag var "ihop" med en kille i klassen, och han och jag och några andra i klassen var på väg till idrottshallen när han svingade sin gympapåse över axeln, pekade på mig och utbrast så att halva skolgården måste ha hört: "kolla på den där tjejen, kolla på de där snygga benen, vilka jävla ben, det är min tjej det!" eller något i den stilen.
 
Jag minns inte hur jag reagerade då, sorgligt nog fnissade jag antagligen generat och sträckte lite stolt på ryggen eller något, men varje gång jag har tänkt på det i efterhand har jag ryst av obehag. Den där stoltheten över att min, då elva(!!!)-åriga, kropp tydligen var godkänd. Som att den var hans att visa upp, som att det var hans ägodel som han kunde vara stolt över och skryta med för resten av skolan. "Kolla vad jag har skaffat" typ. 
 
Men det är ju inget ovanligt, det är väl det som gör mig så illa till mods. Att redan flera år innan tonåren började vi bedömas efter hur vi såg ut. Det var killarna i klassen som avgjorde vårt värde och alla strävade vi efter deras godkännande. 
 
Jag hoppas så jävla innerligt att något har förändrats när (om) jag själv får barn. Jag vill inte att mina döttrar ska behandlas som jag och alla andra tjejer behandlades, att de ska bli tafsade på, hånade för att de är "fula", eller förväntas vara tacksamma för att de får komplimanger för sitt utseende, jag vill inte att deras utseende ska vara väsentligt över huvud jävla taget.
 
 
Jag vill inte att mina söner ska behandla sina klasskompisar som killarna i klassen behandlade oss tjejer, att de ska ta sig friheten att kommentera att en klasskompis bröst har växt över sommaren, att de ska klämma klasskompisar på fittan eller hitta på öknamn på en tjej för att formen på hennes rumpa tydligen inte faller dem i smaken. 
 
Det ska helt enkelt inte vara så.
 
 

en härlig torsdag

sushi och äppeljuice (obs ej vin) i bÄllas nya lägenhet, kaffe i vårsolen och någon timme på stan med linnea. gött.

emelie

 
 
 
 
 
 
 

frukost

 
älskar lediga dagar. ligga kvar och kramas i sängen och sedan äta frukost tillsammans.